torsdag 26 april 2012

Ghana, del 7.

Det här avsnittet handlar om shopping.

Att shoppa i Ghana liknar ingenting som man vanligtvis är van vid. Det är sjuk annorlunda.

Tex om man går in i en mataffär.
En kvinna får ha sin handväska med sig in, men har man en ryggsäck eller liknande så måste man lämna den i en utanför hos en vakt. Det står alltid minst två vakter men oftast fler vid ingången och kontrollerar alla som går in.
När man betalt sina varor så måste man ta kvittot för när det är dags att lämna butiken så kontrollerar vakterna ditt kvitto och jämför det med innehållet i din påse.

Vid ett tillfälle var vi inne i en affär som kan liknas vid ÖoB. Där fick man också ha med sin handväska in i butiken, men man får frågor om vad man har i sin väska. De frågade mig om jag hade exempelvis tvättmedel eller kaffe i väskan? Ja, för det hör ju till vanligheterna att jag släpar runt på sånt hela dagarna...
När man betalat sina varor så får man ingen påse i kassan utan man tar sina saker i famnen, tillsammans med sitt kvitto och går till en andra typ kassa, där de kontrollerar ditt kvitto mot dina varor och därefter ger dig en påse. Därefter går man till en tredje kassa som stämplar ditt kvitto. Slutligen så måste du visa ditt stämplade kvitto för en vakt, sedan får du gå ut.
Smidigt va?

Det finns många affärer i Ghana, men de är mest som hål i väggen, alltså väldigt små. Mest säljer man saker på gatan, precis överallt där man kan tänkas hitta nån liten plätt som är tom.
Vad kan man då köpa på gatan? Allt. Precis allt. Exempelvis, madrasser, begravningskistor (heter det så?), möbler, kläder, skor, väskor, frukt, vatten, telefoner, köksredskap och träningsmaskiner osv..
Allt är av väldigt varierande kvalité. En del nytt och fint och annat bättre eller sämre begangnat.

Annars är det vanligt att folk säljer saker på huvudet, alltså att de bär sina saker på huvudet och traskar gata upp och gata ner, på trottoarer men helst mitt i trafiken. Vanligast är vatten och godis eller andra ätbara saker men jag har också sett följande: golvfläktar, mössor, solglasögon, schampo, skurhinkar, mattor och lök osv..
Bara fantasin sätter gränser :p

En dag gick vi igenom en sorts matmarknad med massa fina och fräscha grönsaker och frukter. Denna matmarknad hade också en "köttavdelning" där man kunde hitta läcker heter som koben med pälsen kvar på, kohud utan päls, grisfötter, stora kräftliknade saker som kröp omkring i korgar och det bästa av allt sniglar med skal stora som ett rejält äpple och själva snigeln stor som en bratwurst. Mumsfillibabba!

Nedan ser ni lite fina saker som jag köpte med mig hem:










That´s it.

1 kommentar:

CeciliaC sa...

Det är ju nästan högre säkerhet i deras matbutiker än på flygplatserna :D

Den gröna klänningen var verkligen jättesnygg, riktigt somrig och härlig. Fina sandaler också!!