tisdag 17 april 2012

Ghana, del 6.

Det här avsnittet handlar om trafik.

Att ta sig runt i Ghana gör man antingen med bil, och då i form av taxi eller minibuss (sk trotro). Man kan ju köra själv om man vill, men det vill man inte, det är illa nog att bara åka med.

När man ska åka taxi så bestämmer man priset innan man kliver in i bilen. Och priserna är väldigt varierande. Taxichaufförer kör bil med en hand, högerhanden. Vänsterhanden används mestadels till att vifta med , ut genom fönstret, för att visa vart man ska och så vidare men man kan tuta lite med den också . Blinkers är ovanligt att man använder.

Att åka trotro är som att ta bussen här (the bus from hell), och priset baseras på hur långt man ska åka. Minibussarna är i regel i ganska dåligt skick. Man sitter omkring 23 personer i en och samma lilla buss.
Även här så kör chauffören mest med högerhanden medan vänsterhanden mest viftas ut genom fönstret eller är som fastklistrad på tutan.

I alla taxibilar finns säkerhetsbälten men nästan aldrig något att knäppa fast bältet i.

Hastighetsskyltar hör också till ovanligheterna. Man kör som man vill, helst så snabbt som man bara kan. En tvåfilig väg kan enkelt göras till trefilig genom att utnyttja trottoaren. Har man svårt att bestämma vilken fil man vill köra i så kan man köra i två stycken samtidigt.
Omkörningar utförs på insida såväl som utsida, så länge som man tutar och viftar med vänsterhanden så är allt egentligen ok.

Det bästa av allt är att åka genom rondeller. In kör alla samtidigt, sen tutar alla, sen får man stå still länge tills en polis vinkar åt dig och du får köra vidare.

Hur kul låter det tycker ni? Ganska hemskt va? Det är värre än så när man är där och upplever det irl.







That´s it.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att du är van att gå på "Grönan"? =) /L

Anonym sa...

Gud vad du har upplevt grejer. Coolt. :o)